Снимка: Reuters

Благодарение на антиоксидантните си свойства ябълките увеличават средната продължителност на живота с 10%, докладват учени.

Смята се, че вредните вещества, генерирани в организма, наречени свободни радикали, които причиняват нежелани промени в него, участват в процеса на стареене и някои заболявания, а антиоксидантите противодействат на тези процеси.

Отличен източник на антиоксиданти, например, са ярко оцветените плодове и зеленчуци като домати, броколи, боровинки, ябълки и други.

Екипът на учения Жен Ю Чен открива, че ябълковите полифеноли не само удължават средната продължителност на живота, но и помагат за запазване способността за движение. В допълнение ябълковите полифеноли влияят на нивата на различни биохимични вещества – маркери за стареене.

Резултатите от сегашното изследване подкрепят изводите, направени от други проучвания, включително и тези, според които, ако жените консумират често ябълки, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с 13-22%.

 

Още новини за здравословно хране

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase