Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени създадоха у доброволци илюзия, че имат "трета ръка", като го направиха толкова реалистично, че те излязоха плувнали в пот от експеримента, съобщи АP.

Изследването е за целите на разработване на високотехнологични протези или роботизирани крайници.

За целта учените от института "Каролинска" накарали участниците да седят на маса, като поставили до дясната им ръка изкуствена и покрили и двете с кърпа, оставяйки да се подават от нея само дланите. За да създадат у доброволците впечатлението, че втората дясна ръка е тяхна, те докосвали и истинската и изкуствената ръка с малки четки едновременно на едно и също място.

Така мозъкът се подвежда да усеща изкуствената ръка като част от тялото, но в него възниква конфликт коя е истинската ръка.

"Човек очаква само една от ръцете да се усеща като собствена, най-вероятно истинската. Ние обаче установихме
най-изненадващо, че мозъкът решава този конфликт, като приема и двете ръце като част от тялото и хората се чувстват сякаш имат допълнителна трета ръка" - каза Арвид Гутерстам от екипа.

За да докажат, че изкуствената ръка се усеща като "истинска", учените заплашвали ту истинската, ту фалшивата ръка
на участниците с кухненски нож, като измервали дали дланите им се потят. Те установили, че стресовата реакция на доброволците е еднаква, когато застрашават изкуствената и истинската им дясна ръка.

Възможно е в бъдеще на хората, преживели инсулт и останали парализрани от едната страна, да се предлага нов вид протеза. Тя ще може да се използва и усеща като собствената ръка, а парализираната ще остава в образа, който човекът има за тялото си.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase