Учени са открили молекулярните механизми, които карат прелетните птици да се придвижват от място на място нощем, съобщи сп. "Ню сайнтист".

Специалистите са изследвали 14 европейски популации на голямото черноглаво коприварче Sylvia atricapilla. Птиците от този вид прекарват лятото в Северна Европа, а презимуват в южните части на континента или в Северна Африка. Обикновено те са активни през деня, но в период на миграция прелитат от място на място нощем.

Авторите на изследването са взели от птиците кръвни и ДНК проби и са тествали през различните часове на денонощието активността на някои гени, които са свързани с денонощните ритми. Оказало се, че нощната активност е свързана с гена ADCYAP1, при това на някои алели (варианти) на този ген е съответствала по-голямата тревожност на птиците през нощните часове.

Генът ADCYAP1 кодира протеина PACAP, който участва в регулирането на синтеза на мелатонина, активността на обмяната на веществата и усвояването на храната. Именно тези процеси се променят при птиците, които извършват големи нощни прелети.

Подробности за откритието са публикувани в сп. Proceedings of the Royal Society.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase