Децата, които използват мобилни телефони, са изложени на пет пъти по-висок риск да развият мозъчен тумор в сравнение с възрастните, пише британският в. "Дейли експрес".

Над 50% от децата на 7-годишна възраст и 75 на сто от 10-годишните имат мобилен телефон.

Независимата организация "Пауъруоч", която изследва безопасността на мобилните телефони, предупреждава, че те могат да бъдат "бомба със закъснител" и иска употребата им от подрастващите да бъде забранена.

"Рискът от развитието на мозъчен тумор при децата е много по-голям, тъй като техните клетки все още се делят. Черепите им също не са толкова развити, колкото на възрастен човек, и не са толкова плътни.

Това означава, че те не абсорбират същите количества радиация и тя достига до мозъка. Потенциалната вреда е много голяма", казва Греъм Филипс, технически мениджър на "Пауъруоч".

При децата клетките все още се развиват, което ги прави по-уязвими към ДНК увреждания, допълва д-р Джъстин Стебинг, експерт по онкологични заболявания от Импириъл колидж в Лондон.

От здравното министерство смятат, че е малките деца трябва да използват мобилни телефони само в спешни случаи.

"Две десетилетия на изследвания показват, че няма вредни за здравето ефекти от мобилните телефони и че те отговарят на международните препоръки за безопасност", казват на свой ред представители на Асоциацията на мобилните оператори.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase