Снимка: БГНЕС

Макар досега да се смяташе, че хората съзряват напълно, когато станат на 21 години, ново изследване показва, че мозъкът се развива непрестанно до края на 40-те години.

Изследвания на мозъка показали, че префронталната кора, зоната точно зад челото, продължава да променя формата си през 30-те и 40-те години.

Откритието е особено важно, защото префронталната кора е ключова зона на мозъка и се смята, че именно тя ни определя като хуманоиди. Тя участва в процеса по вземане на решения, в социалното взаимодействие и в много други черти от характера.

Проф. Сара-Джейн Блейкмор, невролог от Лондонския университетски колеж, съобщи за откритието на симпозиум в британската столица.

"Допреди 10 години смятахме, че човешкият мозък представа да се развива в ранното детство. Но сега от снимки на мозъка разбираме, че това далеч не е така и че той продължава да се развива още няколко десетилетия.

Зоната на мозъка, която преминава през най-продължителното развитие, е префронталната кора. Това е частта от мозъка с високо когнитивни функции като вземане на решения, планиране, социално поведение.

Тя има отношение и към разбирането на другите. Тази зона започва да се развива в ранното детство, преорганизира се в късното юношество и продължава да се развива през 30-те и 40-те години. Именно тази зона ни прави хуманоиди", изтъкна проф. Блейкмор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase