Националната здравноосигурителна каса е отказала втори трудов договор на съдовия хирург доц. Таньо Кавръков, който до 13 март т.г. е обслужвал и консултирал спешните и плановите случаи в бургаската Многопрофилна болница за активно лечение.

Това съобщи вчера зам.-директорът на МБАЛ д-р Бойко Миразчийски. Ден по-рано кметът Димитър Николов обяви, че е непростимо съдов хирург да има в Стара Загора и Пловдив, а в многохилядния Бургас да липсва.

Той гарантира, че заплатата на такъв специалист може да се осигури от общинската хазна, за да не се случват трагедии като тази от миналата неделя.

„Събудиха ме в понеделник в 4 часа сутринта, за да ми съобщят, че пациент – млад човек, е починал заради липсата на съдов хирург, това е абдикиране на държавата от основните й функции“, каза Николов. Повод за тази реакция е случаят с 24-годишния Румен Рачев, охранител в дискотека „Елит“.

Гардът почина, въпреки усилията на лекарите, след като беше намушкан с нож от 24-годишния Атанас Апостолов. „Настоявахме пред Здравната каса, но ни отказаха, нелепо е само две седмици след прекратяването на договора един млад мъж да си отиде“, потвърди ситуацията д-р Миразчийски.

Във фаталната нощ срещу 23 март в операционната зала се събрал екип от специалисти по обща хирургия, ръководени от д-р Радев и д-р Танев. Те направили всичко възможно, за да спасят живота на гарда.

Спешно бил повикан екип от съдов хирург от пловдивската болница, но той пристигнал в късния следобед на неделния ден, което се оказало фатално късно.

Началникът на отделението по интензивно лечение д-р Георги Матев каза, че причината за смъртта е прекъснатата коремна аорта, вследствие е настъпила и остра кръвозагуба, а смъртността при такива случаи е 99 процента.

Четири реанимационни и четири анестезиологични апарата за интензивно лечение ще бъдат закупени за отделенията по анестезиология и интензивно лечение към бургаската Многопрофилна болница за активно лечение. Към момента техниката е остаряла и изисква подмяна, добави д-р Матев.

Цената надхвърля 1 млн. лева. Апаратурата е изключително необходима за извършването на манипулации, касаещи спасяването на човешки живот.

През последните години няма кандидати за работа в интензивно отделение. Причините са недостатъчното заплащане и огромният стрес, на който е подложен екипът, работещ в отделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase