Антибиотикът "Гентамицин", произвеждан от радомирския завод "Ветпром", трябва да бъде изтеглен от аптеките за 48 часа заради несъответствия с изискванията за качество. Това съобщи председателят на пернишката структура на Съюза на фармацевтите Величка Бочкова.

Лекарственият продукт е с втора степен на риск, поясни Бочкова. Медикаментът не отговарял на изискванията за съдържание на компонент С-1, не била пълна и документацията на фирмата.

Това е второто сериозно нарушение на "Ветпром". При спецоперация през миналата година от завода бе иззет незаконно произвеждан сироп за кашлица, етикети и опаковки за него. Антимафиотите намериха 52 кашона с по 30 опаковки "Бронхотон".

Предприятието е специализирано за производство на ветеринарни препарати и медикаменти, пасти за зъби и алуминиеви туби и няма право да прави хуманитарни медикаменти.

При акцията миналата година бяха открити и 43 700 картонени опаковки, 48 000 етикети с надпис "Бронхозолин", 18 500 картонени опаковки и 15 000 етикети с надпис "Бронхотон". Те са използвани в нарушение на защитена търговска марка, произвеждана от "Балканфарма" -София.

Незаконните медикаменти са изнасяни за продажба в бившите съветски републики.

Ръководителите на "Ветпром" не бяха открити за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe