След приемането на Бюджет 2011 и предложените промени в законите за киноиндустрията, авторските права и сценичните изкуства, бунтът назрява във всички арт гилдии.

И след като поетапно бяха изразени несъгласията с новите наредби първо с декларации, а след това – с редица акции, българските творци излизат на улицата.

Поредният протест ще се състои на 9 декември от 11,00 часа пред Народния театър.

Това стана ясно от съобщение на една от най-емблематичните фигури в българската музика и култура – лидера на Ревю Васил Гюров, който разпространи следния призив:

"В четвъртък, 9 декември ще се протестира срещу културната политика, провеждана от правителството. Ще има апаратура за свирене, осигурена от филмовите дейци.

Много моля всеки, който се чувства съпричастен и който би участвал с изпълнение или поне с присъствие на импровизирания концерт, да заяви участието си (срокът е сряда, 8 декември) на vasogurov@yahoo.com.

Сега е моментът, в който ще си проличи доколко имаме гражданска позиция и на кого от нас може да се разчита!

Когато се опитват да убият българското кино и българската музика, не трябва да седи и да гледа безучастно!"

Свързахме се с Васил Гюров, за да си поговорим за все по-честите протести и за това как се организира концерт за 2 дни...

Още по темата

Ето какво ни каза:

„Аз изпратих писмото до около 100 човека, свързани с музиката, и до момента са отговорили около 10-15. Няма значение кои са, кой ще свири – важно е да заявим подкрепата си към колегите от киноиндустрията. Защото назрява моментът, в който всички хора, занимаващи се с култура, ще излязат на улицата.

Убеден съм, че хората, занимаващи се с кино и театър, са дори по-радикално настроени от музикантите. Но и при нас тази търпимост ще прелее всеки момент“.

На въпрос как се развиват нещата след първото четене на новия закон за авторските права, той отговори: „Имаме всички основания и потвърдения от различни източници, за да знаем, че законът в сегашния си вид ще мине и на второ четене. Поправките в него са в изключителен ущърб на авторите и обслужват интересите на ползвателите и лобистите, когато в цял свят държавата защитава творците.

Правната комисия отговори на нашите опасения за предстоящи санкции на България от Европейския съюз с аргумента, че липсата на овъзмездяване за авторите не е проблем. И това, при условие че в Европа отдавна частното копиране е абсолютно забранено.

Но тук, разбира се, това не изнася на спонсорите на ГЕРБ...“

Васил Гюров сподели мнението, че не е важно каква ще бъде посещаемостта на протеста: „На миналата проява имаше 200-300 човека, което не е нито много, нито малко.

Но дори бройката не е важна. Важно е събитието, важно е да се разбере, че в тази държава има едни хора, които са нормално мислещи и се интересуват от бъдещето на културата на България.

Важно е да ги чуят онези, които правят новите закони. Важно е и да ги подкрепят онези, които държат на българската култура, без значение дали са част от нея“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase