Общ преглед

 

Над 60 фотографии ще пренесат пространството около Градинката пред Народния театър в едни от най-интересните кътчета на Ливан.

Изложбата ще бъде открита на 15 октомври от 16,30 часа и ще продължи 10 дни.

Автор на фотосите е румънката Смаранда Сандулеску, а идеята за тяхното представяне в България е на Лина Петкова.

Експозицията е кръстена „Ливан – земя на богове” и улавя истинското лице на най-посещаваните и най-неизвестните места на страната.

Смаранда Сандулеску и Лина Петкова я посещават за първи път през 2008 г.

Техният фотожурнал променя представите на близки и приятели за страната и така се ражда идеята да споделят видяното през техните очи.

Сред едно от най-любопитно показаните кътчета е Бейрут. Фотографиите го отразяват не само като град, но улавят и неговия съвременен дух.

Организаторите на събитието съобщават, че той е водещ в класацията на Ню Йорк Таймс за места, които трябва да бъдат посетени през 2009 г.

За изложбата Лина Петкова казва: „Ливан е като скрита перла в мида на дъното на океана. Всички знаят, че съществува, но малко от нас знаят колко е красива.

Ливан за нас е далечно понятие, част от новините за бомби и терористи, разрушени сгради и горящи коли.

А всъщност страната има и друго лице. Тя е Швейцария на Близкия изток.

Това е свещена земя. Това е земята, където Иисус е извършил първото си чудо – да превърне водата във вино.

"Всички знаем кои са финикийците, но знаем ли, че днешните финикийци – това са ливанците – споделя Смаранда Сандулеску, – че те са създали първата азбука, първия кораб и са открили Америка преди Колумб­?

Оказва се, че в Ливан е създадено първото правно училище в света и че в реконструирането на Бейрут след Гражданската война са участвали български и румънски инженери”.

Изложбата се реализира от Фил Корпорейшън с подкрепата на Ливанската общност в България.

И както казва един от организаторите – Карим Ел-Фил: “Пригответе се да преживеете приказка, защото тази изложба ще ви отведе в тази страна”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase