Най-големият голмайстор на всички времена стана на 60 години.С 365 гола в Бундеслигата и 68 гола в 65 мача за Бундестима той е недостижим в историята на немския и световния футбол.

Легендата на Байерн и на Бундестима от 70-те години е известен със своята скромност. Пред  Мюлер се прекланя и самият Кайзер Франц Бекенбауер, "защото дори и след 100 години в световния футбол няма да има втори като Герд."

Въпреки многото си голове, един-единствен го прави национален герой - победният втори гол срещу Холандия на финала на световното през 1974г. Самият той си спомня: "Холандците бяха страхотно силни. При 1:1 се получи. Беше никакво положение, бях с гръб към вратата. Не се замислих, нито се огледах - просто се завъртях и ритнах топката с десния крак.... И топката влезе."

Съперникът на Мюлер от този исторически мач си спомня думите на тарана след последния съдийски сигнал:"Лош късмет за вас, но красиви голове няма. Топката просто трябва да премине голлинията." Философия, от която могат да се поучат много съвременни футболисти. Ако играеше днес, Бомбардира щеше да получава поне 10 милиона евро на година. В златните си години Мюлер получава 20 пъти по-малко, но той не се оплаква:"Не се оплаквам. Наистина, ако играех днес бих вкарвал повече от преди, защото щях да имам повече пространства срещу 3-ма или 4-ма защитници. Но това не ме интересува. За мен са вабни други неща" семейството, приятелите, здравето."
 
Ето някои интересни факти от кариерата на големия голмайстор:

19 годишният Мюлер преминава в Байерн Мюнхен през 1964г., а само 3 години по-късно вече  е "Футболист на годината" в Германия. През 1970г. нападателят стига до малкия финал на световното в Мексико, загубен от Италия с 4:3 след продължения. 1974г. е най-важната в кариерата на Герд. През май печели купата на европейските шампиони след победа с 4:0 над Атлетико Мадрид, малко по-късно става световен шампион на "домашното" световно първенство.
Герд Мюлер е вкарал 365 гола в Бундеслигата, и 68 гола в 65 срещи за Бундестима. Най-лошият му период е през 1976г., когато в 10 поредни мача не успява да отбележи гол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase