Всичко е по три в тазгодишния фестивал "Аджитато": трето издание, три световни премиери, с три международни и три български състава.

Аджитато е единственият фестивал с фокус камерна музика. От утре - 17 октомври, до 29 ноември софийските ценители на малките музикални състави ще проследят богатата програма, която ще бъде представена в Първо студио на БНР от 19.30 часа.

След звездното гостуване на цигуларката Гергана Гергова миналата година с трио "Имаж", сега публиката на Аджитато ще може да се срещне и с други успели български интерпретатори на камерна музика. Ще го видим още на откриването. Баланса между родното и международното присъствие организаторите постигат с камерен ансамбъл "Силуети", който след гостуването си в САЩ, Унгария и Германия, ще изпълни на Софийска сцена произведения, писани за нехарактерен състав като техния – пиано, цигулка, виолончело и кларинет, от Равел, Хиндемит и Васил Казанджиев.

В следващия октомврийски концерт, на 25-ти – сряда (повечето събития ще са в този ден), ще чуем ансамбъл Кръш – флейта, кларнет, цигулка, виолончело, акордеон, пиано и жива електроника. Музикантите идват от пет различни страни, включително и България, срещат се в областта Рур, Германия, като се стремят да разширят границите в които творят – откриват нови възможности за звук и експресия. На софийска сцена ще представят три световни премиери – на Флориан Хартлийб, който ще прави и живата електроника за концерта, и на двама български композитори, известни не само на почитателите на съвременната музика: Божидар Спасов и Петър Керкелов. Авторите ще работят произведенията си с ансамбъла в Германия, но ще присъстват и на софийския концерт.

През месец ноември предстоят също интересни концерти, организаторите на които открехнаха повече завесата за последното събитие – на 29 ноември, когато френското трио Атанасов ще закрие фестивала. Единственият българин в състава е Пиер-Калоян Атанасов, които има запомнящи се изяви със Светлин Русев още на крехка възраст: "Между 2000-2007 г., точно преди да сформирам Триото, имахме съвместни камерни концерти със Светлин. Това беше за мене голяма школа: научих се да следвам – сподели Пиер. – Освен брилянтен цигулар, Светлин има и фантастична интуиция за всеки музикален стил и макар да беше по-опитен, приемаше музикалните ми идеи. За мене беше страхотен шанс да започна кариерата си с него на 16-годишна възраст".

Днес Пиер обикаля цял свят с Трио Атанасов, един от най-изтъкнатите камерни състави във Франция и цяла Европа. Първият им диск със Сметана и Дворжак получава пълно признание от критиката и е награден с DIAPASON D’OR. Имат многобройни награди за изпълнение на камерна музика.

Ако се нуждаете от допънителна информация следете страницата на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато.

Билетите са в продажба на касата на Кантус фирмус в зала "България" и на място, в деня на концерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase