24-тото издание на Киномания ще бъде открито на 12 ноември в зала 1 на НДК с прожекция на азиатския киноепос „Конфуций” (реж. Мей Хъ).

Филмът разказва вълнуващата история за живота на един от най-влиятелните философи в световната история. Екранното действие проследява житейския път на мъдреца Конфуций във време на войни, героични личности и нови идейни течения.

Азиатската програма включва и три от класическите филми на японския майстор Акира Куросава: “Сънища”, “Размирие” и “Кагемуша: Сянката на война”, които ще отбележат 100-годишнината от неговото рождение.

В основата на “Сънища” са реални съновидения на самия Куросава, представени като осем късометражни, визуално завладяващи истории.

Размирие” е един от най-въздействащите епоси на Куросава. Вдъхновен от “Крал Лир” на Шекспир, той разказва за престарял владетел, който се оттегля от трона, отстъпвайки го на тримата си синове, двама от които го предават.

Кагемуша: Сянката на война” пък разказва за Япония през XVI век, и войната между клановете Ода и Такеда, в която на обикновения човек Кагемуша се пада отговорността да поведе 25 000 самураи...

Киномания 2010 ще зарадва почитателите на източното кино и с панорама на корейския режисьор Парк Чан-Уук, включваща драмата “Аз съм киборг, но всичко е наред”, както и култовата и любима на Тарантино серия “Съчувствие за г-н Мъст”, “Старо момче” и “Съчувствие за лейди Мъст”, известни като “Трилогия на отмъщението”.

Друго азиатско заглавие, включено в програмата на Киномания, е “Последно сбогом” (реж. Йоджиро Такита) – японският носител на “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм за 2008 г.

Още по темата

Трогателната история представя съдбата на наскоро уволнен виолончелист (в ролята Масахиро Мотоки), който си намира доста необичайна работа – в погребално бюро.

“Последно сбогом” е носител на 31 международни награди от световни кинофоруми и представлява емоционален разказ за живота и смъртта и за живота след смъртта, пречупен през своеобразието на японската култура.

Атрактивно филипинско предложение в програмата на 24-тата световна кинопанорама е “Екзекуцията” (реж. Брийанте Мендоса), удостоен с Наградата за режисура на МКФ Кан ’09.

Сюжетът проследява пътя на млад мъж в желанието му да изкара малко пари, за да се ожени за приятелката си. Той си намира доходна работа, но впоследствие се оказва, че за да спечели 2000 долара, се налага да убие някаква жена.

“Екзекуцията” е любопитно отражение на съвременната филипинска действителност в цялото й културно и социално многообразие, а публиката определя филма като автентично азиатско кинопреживяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase