Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент проф. Кшищоф Зануси идва в България по случай поредното, седмо издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”.

Носителят на 31 филмови награди проф. Кшищоф Зануси ще проведе 72-часов майсторски клас само с най-талантливите млади професионалисти, които, преди да бъдат допуснати до майсторския клас, ще трябва да участват в конкурс.

Освен майсторския клас проф. Кшищоф Зануси ще изнесе и отворена лекция за всички гости на фестивала.

Визитата на полския режисьор и сценарист е част от образователната програма „Филмър Фордж” на „В Двореца”, която се състои от разнообразни модули като майсторски класове, уъркшопи, семинари и синьо училище за студенти.

В нея ще се включат и вече обявените гости на фестивала Пиер Бисмут и Санди Либърсън.

Кшищоф Зануси е роден на 17 юни 1939 г. във Варшава, Полша. Учи физика във Варшавския университет, а после философия в Университета в Краков.

През 1960 г. се присъединява към факултета по режисура във филмовото училище в Лодз.

Дипломната му работа, филмът "Смъртта на един провинциалист" (1966), печели 4 международни награди: "Сребърен лъв" на Международния филмов фестивал във Венеция, "Златен дукат" в Манхайм, Golden Aurelia във Валядолид и награда за най-добър чуждоезичен филм на фестивала за студентски филми в Москва.

Почти всяка от следващите му ленти следва успеха на дебютния му филм: "Структурата на кристала" (Сребърен Кондор за сценарий и награда за режисьорски дебют, 1969), "Просветление" ("Златен леопард" в Локарно, 1973),

"Тримесечен отчет на чувствата" (1975), "Защитни цветове" (1976), "Спирала" (награда в Кан, 1978), "Постоянна величина" (награда на журито в Кан, 1980), "Година на спокойното слънце" ("Златен лъв" във Венеция, 1984) и др.

Затова пък състезателните програми от международния фестивал тази година са шест: основна международна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; телевизионна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; рекламно видео и рекламен филм, музикален видеоклип; студентски филми с категории за игрален, документален и анимационен филм; програма „In Between“ за хибридни форми и формати.

Другата водеща дейност е образователната програма „Филмър Фордж”, която се състои от разнообразни модули като майсторски класове, лекции, уъркшопи и семинари и синьо училище за студенти.

Професионалните срещи на индустрията спомагат за установяване на контакти и комуникация между различни професионалисти и стават база за бъдещи сътрудничества.

Крайният срок за приемане на чуждестранни филми е 15 април, а за български – 15 май. Към момента са получени повече от 2000 филма от цял свят, като прогнозите са, че тази цифра ще се удвои до края на срока (за сравнение миналогодишният брой е 1600 филма от 72 държави).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase