Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан остана видимо доволен от резултатите на партията на евроизборите, след като се оказа, че политическата сила най-вероятно ще получи четири мандата, с един повече от тези на последния вот за български представители в ЕП през 2009 г. 

„Очаквам да ми поставите въпроса дали евровотът прелигитимира кабинета на Орешарски“, обърна се той към журналистите и отговори, че това „е въпрос на интерпретации и оценки, но няма съмнение, че собствено ДПС стори нужното в тази посока“.

Относно по-ниския от очакваното резултат на БСП Местан настоя, че политическата му култура не позволява да коментира друга политическа сила.

„Ако ще продължава кабинетът на Орешарски, актуализирането на управленската програма е неизбежно, но дори да беше още по-силен вотът на ДПС, ние няма да дадем основание на когото и да е да си помисли, че ДПС ще поиска разширяване на властовите си позиции“, обеща лидерът на ДПС.

Той поздрави ГЕРБ, че отново са първа политическа сила, но в същото време подчерта, че това беше така и на последните.

Още по темата
„Същевременно знам, че политиката не винаги е въпрос само на аритметика, има нужда от един малко по-прецизен анализ на резултатите от евровота, от търсене на отговора освен да определят победителя, дали евровотът зададе и алтернатива,  този въпрос няма еднозначен отговор и ние ще го търсим на базата на официалните резултати“, заяви Местан.

„Искам тази вечер в нощта на 25 срещу 26 май да кажа, че оттук нататък всяка една българска политическа сила, когато чуе ДПСу ще се сеща за няколко синонима на ДПС – коректен, предвидим, лоялен партньор, това е ДПС, което не свежда политиката до гола аритметика и може да чете вярно вота на своите избиратели, а те подкрепиха съуправляващата партия и при това с увеличаващ се вот, така че въпросът за бъдещето на кабинета не може да е само на ДПС, той е преди това на БСП, ние очакваме тяхната ясна позиция по този въпрос“, обясни той.

Според него, ако се наложи, ще бъде свикано заседание на Централния съвет на партията, единственият орган, който може да взема решения за кабинета.

Лютви Местан призова ГЕРБ да има по-засилена роля за нормализиране на политическата ситуация в страната, защото партията и без това е натоварена с вота на българските граждани с такава отговорност.

Лидерът на ДПС специално призна, че има два неоспорими критерия за това дали резултатите на една или друга политическа сила могат да се определят като успех.

„Първият е да се сравни резултатът с този на последните европейски избори, а ДПС го увеличава, вторият е още по-неоспорим, аз го определям като абсолютен, тава е сравнението с резултата на съответната политическа сила спрямо последните парламентарни избори, а  ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултатите си през май 2013 г.“, похвали се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase