Снимка: Bulgaria ON AIR

Политическата несигурност в България е повлияла на Плана за възстановяване и устойчивост, каза Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bulgaria ON AIR.

Към края на март общините са поискали финансиране за над 2000 проекта. Това обяви в края на миналата седмица служебният финансов министър Людмила Петкова. Голяма част от местната власт разчита на парите по ПВУ за реализиране на своите проекти. Средствата по втория транш все още са под въпрос. Политическите престрелки в полето на това кой е виновен за забавянето продължават. Бившият премиер акад. Денков атакува ГЕРБ и ДПС в саботаж. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли обвиненията с оправданието, че през изминалите 9 месеца управляваха ПП-ДД.

"Виновни сме ние като общество, нашите народни представители. Цялата политическа класа и цялата държавническа класа учебникарски направи един провал по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Началните му проекти започнаха още през 2020 година с последния кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, всички служебни правителства и редовни правителства оттогава се провалят", заяви икономистът Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че към момента е трябвало да се подготвяме за четвъртото плащане от ПВУ, но ние все още сме на второто и с темпа, с който усвояваме парите, дори всичко да върви добре оттук нататък, ние най-вероятно ще пропуснем да усвоим в края на периода средства за над 1 млрд. и 400 млн. лева.

"Погледнато от дистанцията на времето, този План за възстановяване и развитие, който представи България в сравнение с другите, не прави добро впечатление. По този план в България се предлага финансирането на над 130 проекта, докато за Румъния, където общата стойност на плана е около 5 пъти по-голям, са общо 50 проекта, тоест повече от два пъти по-малко. За Гърция проектите са 25. Аз бих казал, че българските политиците видяха в този план, където пари са дадени под условие, като на хапче, което ще реши всичките болести на нашето общество и нашата икономика", каза Събев.

По думите му малките партийни противоборства натежават на цялата ни икономика, ние губим не само възможните инвестиции, ние губим тласък, губим импулс и желание за инвестиции и работа. Парите може би няма да бъдат усвоени, но това е малкият ни проблем. Погледнато отдалече не изглеждаме добре.

Заместник-председателят на Националното сдружение на общините Донка Михайлова посочи, че идеята на Плана за възстановяване и устойчивост е да се постигнат важни цели свързани с реформите, а част от българите са видели този ПВУ като възможност за усвояване на едни европейски пари.

"Проекти има, защото ние общините знаем, че една част от резултатите, в тяхната конкретност, трябва да ги постигнем точно ние. По повод закъсненията, това няма да повлияе сериозно върху работата ни, тъй като ние ползваме за авансови и междинни плащания националния ресурс. Забавянето ще се отрази на републиканския бюджет и се надяваме да не се отрази конкретно върху проектите на конкретните общини", каза Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase