Снимка: Bulgaria ON AIR

В предаването "Брюксел 1" политологът проф. Румяна Коларова и Любов Панайотова от Фондация Европейски институт коментираха изборите 2 в 1 и ще потъне ли кампанията за евроизборите във вътрешнополитически битки.

"Времевата рамка, в която се разполага подготовката за изборите за Европейски парламент, е различна в различните държави. Преди ден в Румъния приключи регистрацията на евродепутатите, а при нас листите все още не са подредени. Това е свързано не само със законовата рамка, но и с политическата обстановка. Но темата за листите и кандидатите в листите за европейски депутати е една много особена тема, защото, по правило, когато имаме избори за Европейски парламент ние, политолозите, там казваме, че са второразредни политици - много млади, все още навлизащи в политическата си кариера, или такива, които вече са преминали върха на своята политическа кариера и така се насочват към заслужен отдих", каза проф. Коларова.

Тя допълни, че наблюдава как се подреждат листите в България и принципът на повечето политици е, че можеш да бъдеш и в двете листи - за национални и европейски избори. Това би следвало да засили интереса и към европейските избори, това е целта, каза проф. Коларова.

"За България като периферна, средна държава, е изключително важно да отстоим важните за нас теми, но не трябва това да става по начин, по който след това да се срамуваме, така че е много важно кого изпращаме в Европейския парламент. Аз с любопитство ще следя кампанията, защото за първи път имаме тези два избора по едно и също време и ще видим дали легендата, че българинът не гласува на Европейски избори няма да бъде факта, че българите започнаха да гласуват все по-малко. Дано да вдигнем интереса към европейските институции и тези водачи на листи, национални или европейски, да могат да отговарят на въпроси, да говорят важни неща, а не да плашат хората. Аз съм убедена, че ще имаме партии, в които темата за миграцията, например, ще бъде водеща, но без да се дава никакво решение", заяви Любов Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея българите не познават своите евродепутати и ще гласуват не поименно, а по партиен признак, но така е и в повечето европейски страни.

"Във всички избори има партийност. Фактът, че мнозинството от хората гласуват за своите партийни предпочитания, е позитив, защото аз многократно повтарям, че няма как да държиш отговорен един индивидуален политик, който се появява и изчезването му от политическата сцена по никакъв начин не може да бъде санкционирано в дългосрочен план от избирателите, докато когато имаме по партиен признак, една партия винаги може да бъде санкционирана за номинирането на неподходящи кандидати в партийните листи. Ние в политологията казваме, че гласуването и номинацията по партиен признак е гаранция за демократичност", допълни проф. Коларова.

Тя постави фокус върху сегашните избори.

"Има една голяма група избиратели, най-вече на "Възраждане", които имат два лозунга - ПП-ДБ са предатели, които трябва да премахнем , както премахнахме предишните, и да гласуваме само за хора, които не са управлявали до този момент. Тези два лозунга не са толкова популярни в момента, защото българите се научиха, че когато гласуват за някого, който не е управлявал, нямат никаква гаранция", даде пример гостът.

"Кампанията и темите за европейските избори могат да потънат в престрелките на вътрешнополитическо ниво", смята Панайотова.

Проф. Коларова подчерта, че над 80% са политиките, мерките и решенията, които пряко влияят върху хората, а по-малко от 20% влияят на реалната политика на България, защото у нас, до голяма степен, решенията, които се взимат, са в разрез с общополитическите тенденции, но приоритети като членство в Еврозоната и Шенген са неща, които ще бъдат тема на тези избори.

"Както вървят нещата, консерваторите ще изпреварят зелените на тези евроизбори, зависи до каква степен в консерваторите ще се влеят партии, които нямат характерния, нормален профил на консерватизъм, а имат разрушителни тенденции или друга идентичност, защото и там има голямо разнообразие", завърши Любов Панайотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase