Снимка: БГНЕС

"Варшава и нейните партньори не могат да изключат умишлена провокация, когато става въпрос за руска ракета, която според съобщенията временно е прелетяла през полското въздушно пространство по време на масираната атака срещу Украйна на 29 декември", заяви полският служител по сигурността Яцек Сивиера в интервю за телевизия TVN24.

При поредната мащабна атака срещу Украйна на 29 декември Русия изстреля 158 безпилотни летателни апарата и ракети, 114 от които бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана. Полски официални лица твърдят, че една от руските ракети е пресякла границата с Полша, преди да се върне обратно.

Шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Сиевера заяви, че полските власти "разполагат с достатъчно информация, за да потвърдят, че тази ракета е изстреляна от руски системи".

"Трудно е да се предположи, че пресичането на 40 км от границата е било случайно", коментира Сиевера, намеквайки за намеренията на Москва.

На въпрос дали инцидентът може да е бил целенасочена провокация, Сиевера отговори: "Не мога да го изключа. Съюзниците също не го изключват."

Полският официален представител го свърза с неотдавнашните промени в полското политическо ръководство. След 8-годишно управление на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) през декември коалиция от предишни опозиционни партии състави ново правителство с министър-председател Доналд Туск.

След инцидента полските военни извършиха претърсване за евентуални останки от снаряда в източната част на Люблинското воеводство, като заключиха, че "не е намерено нищо, което би могло да застраши сигурността на жителите".

Москва отказа да даде обяснение за инцидента, като поиска "конкретни доказателства", че ракетата е руска.

При друг инцидент на 15 ноември 2022 г. по време на предишен масиран руска ракета прелетя на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските разследващи стигат до заключението, че това е бил заблуден украински противовъздушен снаряд, изстрелян, за да пресече руската атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase