Снимка: БГНЕС

Повече от 200 години след като бяха откъснати от най-свещената забележителност на страната им и изпратени безцеремонно в Обединеното кралство, мраморите "Елгин" все още крещят за несправедливост чрез огромното мнозинство от гърците.

Не че гърците ги наричат така. "Скулптурите на Партенона" са името, използвано в Гърция. То отхвърля британското твърдение за собственост върху древните съкровища, възприемани почти навсякъде в родината им като откраднати от някой си лорд Елгин в безчувствен акт на имперската кражба.

В суматохата на централна Атина има най-предсказуем консенсус сред тези, с които BBC разговаря, независимо дали са стари или млади.

"Искам да кажа, Партенонът, скулптурите — принадлежат на Гърция. Нека бъдем честни, нали?", казва 21-годишният стажант-пилот Мелина Петру. "Това, което министър-председателят каза за Мона Лиза, беше чудесен пример. Представете си половината от нея да е в Лувъра и половината в друга държава. Това направи Обединеното кралство, като открадна скулптурите – така че това изобщо не е честно."

Но няма ли процесът на преместване на фризовете да ги застраши сериозно? Не са ли по-добре в Британския музей, както твърди британското правителство?

"Живеех в Лондон и си спомням, че един ден видях в Британския музей как покривът тече. А те казват, че трябва да останат в Лондон, защото ще бъдат в по-добро състояние! Трябва да ги приберат в Гърция ."

В подножието на Акропола ще откриете музей, който е построен специално, за да съхранява липсващите мрамори, когато те се върнат. Четиринадесет години след откриването му те все още чакат да върнат централния си елемент.

Вътре в сградата са подчертани контурите на липсващите части от Партенона - заедно с обяснение къде се намират в момента. Други страни, включително Италия, заявиха, че са готови да върнат някои ценни гръцки антики, но британците все още не последват примера.

Отмяната на срещата на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис не е допринесла за повишаване на привързаността към Обединеното кралство.

Ако Сунак смяташе, че отмяната на преговорите на Даунинг стрийт 10 ще се възприеме просто като дипломатическа буря в чаша чай, той греши.

"Почувствах се обиден и всеки грък се почувства обиден", щазва министърът от кабинета Адонис Георгиадис във вторник вечерта пред BBC. "Говоря с уважение към вашия премиер, но той направи грешка. Това е тъжен ден за нашите отношения."

Георгиадис е и вицепрезидент на Нова демокрация, която в крайна сметка си осигури огромна победа на тазгодишните национални избори в Гърция.

По основния въпрос за връщането на мраморите той каза, че всеки гражданин - независимо от политическите си пристрастия - е единен, че те трябва да бъдат върнати.

"Партенонът не принадлежи само на гръцкия народ, но и на всички цивилизовани хора. Той представлява класическите идеи, които са дали началото на демокрацията, философията, поезията, изкуството и правата на човека."

Той каза, че е "позор" скулптурите да останат далеч от истинския си дом и се надява, че Британският музей ще намери "разумен изход" от затруднението, което не е по негова вина.

Външният министър Йоргос Герапетритис подкрепи това послание в сряда, описвайки претенциите на Гърция върху скулптурите като основани "не само на история и справедливост, но и на икуменическа културна стойност".

"Независимо от това, ние трябва да работим с Обединеното кралство и ще служим на тази цел в бъдеще, за да задълбочим тази дългогодишна история, която имаме – двете нации", каза той пред BBC преди срещата на НАТО в Брюксел.

Сред нощните купувачи, които се стичаха по улиците на Атина - сега украсени с коледна украса - имаше по-малко благотворителност за институцията.

"Всичко е въпрос на пари", казва 49-годишният Илиас. "Музеят процъфтява в представянето на всички тези невероятни исторически късове, изложени на показ, а ако загуби мраморите, Британският музей няма да бъде Британският музей."

Но какво ще стане, ако се върнат в Атина? Какво би било националното настроение?

"Гърците биха били много, много щастливи. Британците са много разумни и справедливи и мисля, че те също биха били щастливи", казва Илиас. "Би било добре за целия свят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase