Снимка: Pixabay

Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складове в ЕС, рискуват да бъдат унищожени като непредвидена последица от закона против обезлесяването на блока, който влезе в сила през юни тази година, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Законът има за цел да забрани продукти, включително кафе, какао, палмово масло и каучук, отгледани в обезлесени райони, да бъдат продавани в ЕС. Междуконтиненталната борса (ICE), едно от основните места за търговия с фючърси на кафе и какао, така и Международният търговски център, съвместна агенция на ООН и Световната търговска организация, вече предупредиха, че кафето и какаото, произведени и съхранявани в ЕС по време на преходния период, който продължава до декември 2024 г., може да се считат за несъответстващи и трябва да бъдат продадени извън блока или унищожени.

Около 70 процента от какаото в света идва от Кот д'Ивоар и Гана, където обезлесяването и детският труд са широко разпространени. Най-големите производители на кафе в света са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия. "Ако излезе на пазара в рамките на преходния период, това е добре. Но ако бъде задържано и освободено след края на преходната година, може и да не е", каза изпълнителният директор на МТЦ Памела Коук-Хамилтън.

Междуконтиненталната борса предупреди, че объркването относно складираните стоки "ще повлияе на способността на индустрията да търгува с продукти по безпроблемен начин и да управлява риска отговорно и ефективно". Това може да причини смущения, засягащи "цялата верига на доставки от фермера до потребителя". Според Междуконтиненталната борса ясните насоки от Брюксел и националните власти "ще бъдат критична стъпка" за предотвратяване на това.

В документ, очертаващ проблема, борсата пише, че почти 200 000 метрични тона какао и 150 000 метрични тона кафе на зърна са били държани в лицензирани от нея складове в пристанища в цяла Европа през лятото.
Правилата на ЕС се разглеждат като решаваща част от водещия екологичен закон на Зелената сделка и имат за цел да попречат на потреблението на блока да нанесе повече щети на страни извън неговите граници. Това обаче беше широко оспорвано от развиващите се нации, които твърдят, че това прави търговията им със страните от ЕС скъпа и наказателна.

Регламентът изисква вносителите да предоставят геолокационни данни за стоките си, за да докажат, че не идват от райони, засегнати от обезлесяването. Стоките ще бъдат проверявани в зависимост от това доколко страната на произход се счита за изложена на риск от обезлесяване. Кафето и какаото са особено засегнати, тъй като не преминават незабавно митническо освобождаване при пристигането си в ЕС и могат да прекарат повече от 18 месеца (продължителността на преходния период, определен в закона за обезлесяването) в митнически складове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase