Снимка: БГНЕС

Трима грузинци са задържани във Франция за кражба на редки издания на произведения на Александър Пушкин от множество френски библиотеки, съобщи сайтът на "Журнал дьо диманш", цитиран от БТА.

Първата кражба на територията на Франция е била установена в библиотеката на висшето училище в Лион през юли. Библиотекарите забелязали, че върнатият след четене оригинал е заменен с копие.

В нощта срещу 10 октомври от библиотеката на Националния институт за източни езици и цивилизации са изнесени десетина книги. Участниците в престъпната схема са установени благодарение на факта, че на 9 октомври двама мъже са поискали да видят първите издания на Пушкин в библиотеката.

Задържането на заподозрени е станало на 20 ноември след разследване на централното управление за борба с контрабандата на културни ценности към полицията във Франция. Тримата заподозрени са на възраст 24, 26 и 44 г., две жени и един мъж. Смята се, че те са част от голяма престъпна мрежа, специализирана в кражби из цяла Европа.


Предполага се, че от същата мрежа е част и задържан на 8 ноември в Белгия 38-годишен грузинец, който се е опитал да получи достъп до издания на Пушкин в Националната библиотека на Франция и вероятно е помагал за укриване на участниците в кражби на книги от библиотеката на Националния институт за източни езици и цивилизации.

Литовските власти смятат, че задържаният е извършител на кражба на руски издания на Николай Гогол, Михаил Лермонтов и Александър Пушкин от библиотеката на университета във Вилнюс. Според оценката на правоохранителните органи стойността на книгите е около 440 хил. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase