Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски участва в церемонията по издигане на държавното знаме на Украйна в Киев.

"Днес е специален Ден на държавния флаг на Украйна. Днес в сърцето на Украйна издигаме специален флаг. Той има специални думи и подписи, оставени от специални хора. Това са нашите войни, нашите защитници, нашите герои, които се борят за свобода на украинците, за независимост, за Украйна, нашите цветове и това знаме", заяви в речта си Зеленски, цитиран от "Украинская правда".

По време на церемонията почетоха с минута мълчание загиналите герои на Украйна.

В свой пост във Facebook, посветен на специалния флаг, Зеленски написа: "Нашият символ, нашият амулет, нашето синьо-жълто знаме. Нашият флаг е нашата гордост, нашата увереност, нашата сила. Нашият флаг е нашата памет".

Върху знамето има подписите на стотици украински военни, които бранят родината. Специална делегация пропътува през най-горещите точки в страната, за да събере посланията на защитниците. Някои от тях се подписаха дори от болнични стаи.

Тържественото събитие се проведе в близост до паметника "Родината майка", от който по-рано бяха свалени всички руски символи - сърпът и чукът. На тяхно място на монумента се появи гербът на Украйна.

В същия ден президентът на Португалия посети Киев за първи път от началото на войната. Марсело де Соуса ще вземе участие в отбелязването на Деня на независимостта на Украйна - на 24 август.

"Вярвам, че тази годишнина е още по-специална, тъй като представители на други страни се присъединяват към празника и защото украинската контраофанзива продължава, което е потвърждение на нейния суверенитет", подчерта португалският президент.

Освен Киев днес той посети и Буча, където поднесе отдаде почита на жертвите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase