Снимка: БГНЕС

Берлин и околностите му отбелязват днес 62-рата годишнина от построяването на Берлинската стена, отдавайки почит на всички жертви на бившия източногермански режим на граничен контрол, предаде ДПА.

На няколко обществени прояви по протежение на бившата граница, която на 13 август 1961 г. физически раздели Берлин на Източен и Западен, представители на германската политика и общественост си спомнят за хората, които са загинали или са били убити, опитвайки се да избягат от твърдолинейния комунистически режим в Източна Германия.

Годишнината припомня също така как продължилото десетилетия наред разделяне е разделило и много семейства и е ограничило сериозно свободата.

"Стената разкъса семейства и приятелства, изтръгна хората от корените им и доведе до невероятно много страдания", каза днес премиерът на германската провинция Тюрингия Бодо Рамелов, която в миналото е била част от комунистическия Изток.

Мислите ми са насочени към всички онези, "чийто стремеж към свобода доведе до шпиониране, преследване и изключване или лишаване от свобода", каза Рамелов.

Наред с планираната възпоменателна служба в Параклиса на помирението в Берлин, ръководителят на финансовата служба на града Щефан Еверс ще положи венец от името на градската управа пред мемориала на стената при "Бернауер щрасе", близо до известния берлински парк "Мауерпарк".

Ще бъде почетена и паметта на 18-годишния Петер Фехтер, застрелян от източногермански граничари и кървял до смърт до стената през август 1962 г., една година след построяването на Берлинската стена. От западната страна на стената тогава се събрали тълпи от хора, но те не могли да помогнат на Фехтер, тъй като той паднал от източногерманската страна и граничарите там не му помогнали.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase