Снимка: БГНЕС

Силите на реда задържаха 328 души във Франция по време на бунтовете, които обхванаха страната в четвъртък след "белия марш" в памет на 17-годишен юноша, който беше убит във вторник от полицай в парижкото предградие Нантер, съобщи тази сутрин телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник, близък до вътрешния министър Жералд Дарманен. Както отбелязва BFM, някои от задържаните могат да бъдат освободени без обвинения.

Според канала погромите и сблъсъците между агресивни протестиращи и служители на реда продължават в различни градове на страната. Шефът на МВР следеше ситуацията с безредиците в регионите на Франция тази нощ от командния пункт на Националната полиция в Париж.

Погромите

Най-малко два магазина са били разграбени в Париж по време на безредиците, включително бутик на Nike, според вестник "Фигаро", който се позовава на полицейски източници. Според изданието около 40 души са участвали в плячкосването на магазин Nike близо до метростанция Chatelet-les-Ales. Арестувани са 11 души. Мародери също ограбват магазин на Rue Frédéric Brunet в 17-ти район на Париж, каза полицейски източник. В Нант бунтовници се опитаха да блъснат с кола супермаркет LIDL. Телевизия BFM добави, че 14 души са били задържани след плячкосването на магазин в квартал Les Halles в центъра на Париж.

Протестиращи подпалиха в четвъртък вечерта офиса на банката Crédit Mutuelle в Нантер. Градът изглежда като по време на война: смачкан асфалт, изкоренени храсти, обърнати маси на ресторанти, разбити витрини, изгорени кофи за боклук, счупени бариери. Започвайки безчинствата си през деня, участниците им ги засилиха с настъпването на тъмнината. Те счупиха прозорци в сграда на банка близо до централната метростанция в Нантер и я запалиха. На мястото е пристигнал екип на пожарната.

Мерките на властта

В Нантер пристигнаха специализирани полицейски части пристигнаха в Нантер. В района на префектурата, както и над парка „Андре Малро“, където преди това имаше сблъсъци между протестиращи и полиция, няколко вертолета кръжат от шест часа вечерта. По-рано в. „Фигаро“ съобщи, че групата за намеса на Националната жандармерия (GIGN), RAID (елитно подразделение на националната полиция), както и бригадата за търсене и реагиране (BRI) ще бъдат изпратени в Нантер и няколко други френски града за подкрепление. Според изданието "Паризиен" властите използват вертолети, за да наблюдават най-проблемните квартали, където се очакват нови сблъсъци между протестиращи и полиция.

Френската полиция се подготви за още по-ожесточени протести. Според вътрешна инструкция за сигурността следващите нощи се очаква "да бъдат театър на градско насилие" с "действия, насочени срещу силите на реда и символите на държавата", каза източник от полицията. Едно парижко предградие, Кламар, вече обяви вечерен час между 21:00 ч. (19:00 GMT) и 6:00 ч. сутринта от четвъртък до следващия понеделник.

Властите във френския регион Оверн-Рона-Алпи наложиха редица ограничителни мерки заради безредиците, съобщи префектурата на самия регион в четвъртък. „Поради градското насилие, което се случи в Голям Лион, бяха взети мерки от тази вечер и през следващите няколко дни, за да се гарантира обществената безопасност и спокойствие“, се казва в изявление на властите в Туитър. Забранени са продажбата и съхранението на гориво в преносими контейнери, транспортирането на киселини, запалими вещества, химикали и експлозиви, каза префектурата. Същото се отнася и за продажбата и използването на фойерверки и пиротехника, както и притежаването на оръжия или предмети, които потенциално биха могли да действат като оръжия. Тези ограничения ще бъдат придружени от засилване на вътрешните сили за сигурност в региона, се казва в изявлението.

Расистко убийство

Майката на френския младеж, чието убийство от полицай предизвика безредици, каза в четвъртък, че смята убийството на сина й за расистко мотивирано, но не таи злоба срещу полицията като цяло. „Не обвинявам полицията, обвинявам един човек: този, който отне живота на сина ми“, каза Муния пред канал France 5 в първото си медийно интервю след стрелбата във вторник сутринта. "Имам приятели, които са офицери. Те са напълно зад мен... не са съгласни с това, което се случи", подчерта тя. Муния смята, че 38-годишният полицай, който е обвинен в умишлено убийство, е имал други начини да контролира сина й, който е бил зад волана на мощен мерцедес без книжка. "Нямаше нужда да убива сина ми. Куршум? Толкова близо до гърдите му? Не, не", каза през сълзи самотната майка, представена като служителка в медицинския сектор.

Офицерът "видя арабско лице, малко дете и искаше да отнеме живота му", каза тя. „Колко време ще продължава това? Колко други деца ще минават така? Колко майки ще се окажат като мен?“ добави тя. В четвъртък Муния поведе шествието през предградието Нантер, западно от Париж, където тя живееше със сина си. Шествието което завърши със сблъсъци на протестиращи с полицията, а Муния призова гражданите да "вдигнат въстание".

Междувременно полицаят, който уби младежа в предградие на Париж, предизвиквайки бурни протести в цялата страна, се извини на семейството, докато беше в ареста, каза неговият адвокат. „Първите думи, които произнесе, бяха да се извини, а последните думи, които каза, бяха пак за извинение към семейството“, каза Лоран-Франк Лиенард пред BFMTV късно в четвъртък. „Той е съсипан, не се събужда сутрин, за да убива хора. Не искаше да го убива“, каза Лиенард. По думите му полицаят е "изключително шокиран от насилието в видеото", на което бе заснет инцидентът. Полицаят е обвинен в умишлено убийство и е задържан в ареста. Лиенард каза, че в петък ще обжалва задържането на клиента си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase