Снимка: БГНЕС

Най-голямата германска търговска банка "Дойче банк" (Deutsche Bank) е уведомила свои клиенти, че повече не може да гарантира пълния достъп до принадлежащите им руски акции. Това се посочва в записка с дата 9 юни, до която "Ройтерс" е получил достъп, предава БТА.

В записката банката обяснява, че е установила липса на акции, обезпечаващи депозитарни разписки (DRs), издадени преди инвазията в Украйна. Акциите се държат в Русия от различни депозитарни банки.

Според "Дойче банк" липсата се дължи на решението на Москва да позволи на инвеститорите да конвертират част от депозитарните си разписки в акции на местни дружества. Това преобразуване е било извършено без "участието или надзора" на германската финансова институция, която не е успяла да свери акциите на компании с депозитарните разписки.

Така "Дойче банк" става първата голяма банка, която официално уведомява държатели на депозитарни разписки, че може да не получат собствеността върху всички акции, на които имат право, според двама източника, които продължават да държат руски депозитарни разписки, отбелязва "Ройтерс".

Още по темата
Депозитарните разписки са сертификати, издавани от банка, които представляват акциите на чуждестранна компания, търгувани на местна фондова борса. Обмяната на депозитарни разписки за книжа на руски компании е първата стъпка, която инвеститорите могат да направят в опит да възстановят парите си.

Сред засегнатите акции са книжа на руския авиопревозвач "Аерофлот", на минната и стоманодобивна група "Мечел", както и на металургияния гигант "Новолипецк".

Санкциите, наложени от Запада заради инвазията на Москва в Украйна, и ответните мерки на Кремъл замразиха активи, държани от частни лица и компании, и от двете страни на разделителната линия.

Значителен брой инвеститори – от малки хедж фондове до големи световни компании за управление на активи, все още държат депозитарни разписки, според източници от инвеститорските среди.

Повечето инвеститори са намалили оценката на руските си активи до нула, но някои все още продължават да таят надежда в бъдеще да си върнат стойността на инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase