Снимка БГНЕС

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, завърши с 6-месечна условна присъда, съобщава "Сега".

В края на юли миналата година Специализираният наказателен съд осъди Траян Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, че като служител на фонд "Земеделие" е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв. поискан и получен от същата "жертва" преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.

Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според тях първият подкуп, сочен от прокуратурата, е останал недоказан. Това означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено, когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение. От него се разбира, че за първия подкуп прокуратурата има показания на един свидетел.

Освен това съдиите не са съгласни с твърденията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е необосновано снизходителна. Според апелативната инстанция това наказание може да постигне целите си - генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив - следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите. Техният акт не е окончателен и може да се атакува и пред Върховния касационен съд.

Бившият експерт във фонда беше арестуван през есента на 2021 г. на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязани 5000 лева.

Той е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развитие на селските райони, която в България е управлявана от фонд "Земеделие". Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те така и не пристигнали. В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията. Ако бизнесменът искал да си получи по-бързо субсидиите обаче, трябвало да му плати 5000 лева. Изискването било да плаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии.

Част от парите Делиагов прибрал още на първите срещи с бизнесмена, твърди прокуратурата. След като платил, рекетираният получил почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от програмата.

През лятото обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември м.г. той беше задържан с белязаните 5000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase