Снимка: БГНЕС

Емисиите на въглероден диоксид в Европейския съюз, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива (петрол и нефтопродукти, природен газ, въглища и торф), са достигнали почти 2,4 гигатона (Gt) през 2022 г., което е представлявало спад с 2,8 на сто спрямо 2021 година. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

Емисиите на въглероден диоксид от употребата на енергия имат основен принос за глобалното затопляне и представляват около 75 на сто от всички причинени от човека парникови газове в ЕС.

По-задълбочен анализ трябва да се вземе предвид целия внос и износ на различни първични и вторични енергийни продукти, както и стоки, при чийто производства се отделят емисии като желязото и стоманата, обясняват експертите на агенцията.

Използването на вносен природен газ за производство на електроенергия води до увеличаване на емисиите в страната вносител. Вносът на електроенергия обаче не влияе на отделяните емисиите на страната вносител, тъй като те се отчитат в страната, където е произведена електроенергията.

През 2022 г. спрямо 2021 г. най-големи намаления на въглеродните емисии, отделяни от използването на енергия на територията на съответната страна, са отчетени в Нидерландия, Люксембург, Белгия и Унгария

През 2022 г. емисиите на въглерод от местна употреба на енергия са намалели в 17 страни членки. Най-голям годишен спад е регистриран в Нидерландия (-12,8 на сто), следвана от Люксембург (-12 на сто), Белгия (-9,7 на сто) и Унгария (-8,6 на сто).

Сред страните от ЕС, за които има налични данни, през миналата година, отнесена към 2021 г., най-голямо увеличение на емисиите на въглероден диоксид, отделяни от местно използване на енергия, е отбелязала България (+12 на сто), Португалия (+9,9 на сто) и Малта (+4,1 на сто).

Данните показват още, че Германия е била източник на една четвърт от общите емисии на въглерод от изгаряне на изкопаеми горива в ЕС. След нея се нареждат Италия и Полша (12,4 на сто за всяка) и Франция (10,7 на сто).

Обобщените данни показват също, че през 2022 г. емисиите на въглерод от твърди изкопаеми горива (въглища и нефтени шисти, с изключение на торф) леко са се увеличили за целия Евросъюз (+3 процентни пункта – п.п.), докато емисиите от нефт и петролни продукти остават почти на същите нива като през 2021 г. (+1 п.п.). От друга страна, въглеродните емисии от природен газ са намалели значително (-13 процентни пункта), отразявайки усилията на ЕС за постигане на доброволната цел за намаляване на търсенето на газ, въведена през август 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase