Снимка: БГНЕС

Над 7000 цивилни са убити в Украйна от началото на руската инвазия миналия февруари, обяви днес Върховният комисариат за правата на човека на ООН, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

"Повечето от регистрираните цивилни жертви са причинени от експлозивни оръжия с широкообхватен ефект, включително обстрел от тежка артилерия, ракетни системи за залпов огън, ракетни и въздушни удари", се казва в изявлението на Върховния комисариат.

Още по темата
В него се допълва, че той е потвърдил 7031 смъртни случаи на цивилни, но смята, че реалният брой е значително по-голям, предвид това че се чака потвърждението на още много данни и предвид това, че много райони остават недостъпни, тъй като там се водят ожесточени боеве.

Повечето от регистрираните случаи на смърт на цивилни са в държани от правителството райони в Украйна – 6536, а в районите, държани от руснаците, те са 495. Върховният комисариат за правата на човека не приписва отговорност за смъртните случаи.

Украйна казва, че броят на убитите цивилни би могъл да стигне десетки хиляди. И двете държави отричат да взимат под прицел цивилни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase