Снимка: БГНЕС

Турската прокуратура започна разследване на престъпна провокация от привърженици на терористичната групировка ПКК в Швеция, отправили заплахи към турския президент, съобщава Анадолската агенция.

Този ход дойде, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган подаде жалба до прокуратурата в столицата Анкара за провокацията.

"Подадена е наказателна жалба до Главната прокуратура на Анкара с искане да започне разследване срещу извършителите поради престъпните действия, насочени към нашия президент", написа в "Туитър" Хюсеин Айдън, адвокат на турския лидер.

На фона на натиска Швеция да предприеме по-строги действия срещу терористичните групи, които са насочени към турската общественост и нейните лидери, вчера в столицата Стокхолм се проведе протест, който бе наречен от турските власти провокация и престъпна заплаха.

По време на демонстрацията, организирана пред общината, привържениците на ПКК провесиха с главата надолу чучело, наподобяващо Ердоган.


На видеозапис от проявата, публикуван в социалните мрежи от профил, свързан с групировката, се отправят също заплахи и обиди към Ердоган и Турция, както става ясно от вградени субтитри на турски език.

Вполследствие посланикът на Швеция в Анкара Стефан Херстрьом беше привикан в турското външно министерство за инцидента.

Още по темата
Това е поредната провокативна проява спрямо Турция.

През ноември миналата година привърженици на ПКК прожектираха върху сградата на турското посолство в Стокхолм изображения, оскърбяващи Ердоган.

На фона на новия протест Швеция се опитва да увери Турция, че се противопоставя на терористите, които заплашват страната, в опит да спечели одобрението на Анкара за присъединяването си към НАТО.

Според турски официални лица обаче Стокхолм все още не е изпълнил ангажиментите си, за да се присъедини към Алианса.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.
През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Анкара вече изрази разочарованието си от решението от края на миналата година на върховния съд на Швеция да спре искането за екстрадиране на журналист заради предполагаеми връзки с базираната в САЩ мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase