Снимка: БГНЕС

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че писмата с експлозиви, разпратени до различни институции в страната, няма да променят „твърдия и ясен“ ангажимент да се помага на Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия, предаде "Би Би Си".

Самата Роблес беше получател на един от шестте плика с взривно вещество, открити от властите в рамките само на два дни. Подобно писмо е получил премиерът Педро Санчес още на 24 ноември, но той призна едва вчера, когато се разбра за серията от подобни случаи. Останалите 4 писма бяха пратени на украинското посолство в Мадрид, на дипломатическата мисия на САЩ в столицата, на сателитен център на ЕС в Торехон де Ардос, който дава информация на Киев, както и на оръжейната компания Instalaza в Сарагоса. Тя снабдява Украйна с ракетни установки C90.

Има общо един пострадал – сътрудник на украинското посолство, а испанската полиция разследва руска връзка и възможен терористичен акт.

Още по темата
Източник, близък до разследването, заяви пред „Ройтерс“, че всички устройства са били изпратени в кафяви пликове и са се състояли от насипен прах с електрически запалителен механизъм. El Periodico твърди, че писмата вероятно са изпратени от един и същ подател.

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че според него Русия стои зад писмата бомби. „Светът започна да разпознава Русия като терористична държава, а терорът не познава граници“, каза той, цитиран от "Киев Индипендънт".

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба каза, че в деня, в който пликът с бомба е бил изпратен до украинското посолство в Мадрид, още две украински дипломатически мисии са получили писма с "много конкретни заплахи". Той обаче отказа да уточни дипломатическите институции в кои държави са били заплашени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase