Снимка: БГНЕС

Безпрецедентна жега в Западна Европа. Хиляди жители на Португалия, Испания и Франция бяха евакуирани от домовете си заради бушуващите там горски пожари.

А в Обединеното кралство обявиха пръв по рода си червен код за екстремни горещини в очакване на най-горещия ден в историята си - 41 градуса в понеделник.

Португалски репортер попада с колата си в окото на огнена буря, когато пламъци обгръщат колата му, оцелява по чудо, предава Bulgaria ON AIR.

Само в Португалия от миналата седмица досега са регистрирани 28 активни пожара с повече от 2000 пожарникари на място, а над 800 жители бяха евакуирани от домовете си.

"Изменението на климата не е фалшива новина. То е тук, то е истинско и ние наистина трябва да променим начина си на мислене, и да се подготвим за този нов вид събития", коментира секретарят по вътрешните работи на Португалия Патрисия Гаспер.

Още по темата

Още стотици хора бяха евакуирани от домовете си в Югозападна Франция, след като горските пожари там излязоха извън контрол. От вторник над 1000 пожарникари се борят с два пожара, раздухани от изгарящата жега и силните ветрове.

В Испания много температурни рекорди бяха изравнени или счупени, като живакът достигна на места достигна 45 градуса по Целзий.

А на Острова очакват най-горещия ден в своята история. Националната метеорологична служба на Обединеното кралство публикува видео, чрез което да предупреди британците за очакваните 41 градуса в понеделник.

"Екстремните горещини, които прогнозираме в момента, са абсолютно безпрецедентни. Виждали сме, че когато изменението на климата доведе до такива тежки събития по целия свят, за хората може да бъде трудно да вземат правилните решения, защото нищо от техния житейски опит не го е подготвило да знаят какво да очакват", сподели изпълнителният директор на метеорологичния офис Пени Ендерсби.

Здравните власти на Острова се опасяват, че болниците ще бъдат затрупани от хора, получили топлинен удар. Властите предупредиха хората да не се излагат на слънце и да приемат повече течности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase