Снимка: БГНЕС

Бившият министър на финансите Риши Сунак и още двама души ще започнат във вторник кампаниите си за следващ министър-председател на Великобритания, борейки се за подкрепата на партията, която е силно разединена по въпроса кой да наследи Борис Джонсън, предаде "Ройтерс".

Досега 11 кандидати са заявили, че се надпреварват да станат лидер на управляващата Консервативна партия и следващия премиер на Великобритания, след като Джонсън беше принуден да се оттегли, когато подкрепата му се изчерпа в бунт заради поредица от скандали.

Сунак, чиято оставка помогна да се провокира бунтът, който принуди Джонсън да напусне поста миналата седмица, ще се опита да убеди консерваторите, че той е "сериозният" кандидат в надпреварата, която се води предимно в десния фланг на партията.

Повечето кандидати заявяват, че ще намалят данъците, ако спечелят, а Сунак, който в момента е фаворит на букмейкърите, заяви, че макар да иска да намали данъчната тежест, ще изчака, докато се справи с инфлацията.

"Нуждаем се от завръщане към традиционните консервативни икономически ценности - а това означава честност и отговорност, а не приказки", очаква се да заяви Сунак при стартирането на кампанията си, според екипа му.

"Моето послание към партията и страната е просто: Имам план, който да преведе страната ни през тези насрещни ветрове. След като овладеем инфлацията, ще намаля данъчната тежест. Въпросът е "кога", а не "дали"."

Като министър на финансите Сунак постави Великобритания на пътя към най-голямата данъчна тежест от 50-те години на миналия век насам, а останалите кандидати за премиерския пост се обърнаха към него с огън по отношение на данъците, като повечето от тях заявиха, че ще наблюдават незабавни съкращения.

"Шумът на парите"

Пени Мордаунт, младши министър на търговията, се опита да запази по-премерен тон във вестник "Дейли телеграф", като написа, че макар да ще намали данъците, "ще бъда пионер на здравите пари".

"Аз съм консерватор за малка държава и ниски данъци, но също така вярвам, че трябва да използваме лостовете на правителството, за да подкрепим работните места и поминъка в трудни икономически ситуации", написа тя.

Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи, също ще стартира кампанията си, както и Кеми Баденох, бивш младши министър, който черпи известна подкрепа от десния фланг на партията.

Основната опозиционна Лейбъристка партия ще внесе предложение за вот на недоверие към правителството във вторник, което ще бъде гласувано на следващия ден - ход, който едва ли ще бъде успешен, когато консерваторите изостават в проучванията на общественото мнение. прочети повече

В понеделник Комитетът 1922 на консервативните депутати одобри правилата за конкурса за лидерство, като заяви, че скоро полето ще бъде намалено, а последните двама ще бъдат представени на партията до 21 юли.

Те заявиха, че победителят и новият министър-председател на Великобритания ще бъдат обявени на 5 септември.

Новият лидер е изправен пред натоварен вътрешен ред.

Британската икономика е изправена пред рязко покачваща се инфлация, висок дълг и нисък растеж, хората се справят с най-тежкото ограничение на финансите си от десетилетия насам, като всичко това се случва на фона на енергийната криза, изострена от войната в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените на горивата.

Новият лидер ще трябва също така да обърне изпаряващата се подкрепа за консерваторите. Според проучване на Savanta ComRes от понеделник опозиционната Лейбъристка партия има 43% срещу 28% за консерваторите, което е най-голямата ѝ преднина от 2013 г. насам.

Но първо те трябва да се справят с все по-ожесточената лидерска надпревара, като някои от претендентите са изправени пред враждебни брифинги от страна на конкурентите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase