Снимка: БГНЕС

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, посочи френският президент след вчерашната виртуална среща на високо равнище на ЕС. Според него това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски.

Още по темата

Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на АстраЗенека, ако това му бъде предложено, когато дойде неговия ред. "Предвид последните научни проучвания ефективността на ваксината на АстраЗенека беше доказана", посочи той.

По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от АстраЗенека и Оксфордския университет ваксина е "почти неефективна" при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че АстраЗенека не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase