Снимка: БГНЕС
Втори протестен уикенд се проведе във Франция. Най-малко 22 -ма души са арестувани при сблъсъци във френската столица Париж. Насилието избухна по време на масова демонстрация срещу законопроекта за глобалната сигурност и полицията, пише БНР.
 
Витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка са били потрошени. Има и запалени коли по пътя на протестното шествие. Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици. По време на сблъсъците десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици.
 
Улични протести се проведоха и в редица други френски градове, включително Лил, Лион и Тулуза.
 
Президентът Еманюел Макрон обеща да се предприемат действия срещу дискриминацията в полицията.
 
Напрежение се появи още в началото на протестното шествие в Париж, което се беше насочило към Площада на Републиката под наслова "За обществени права и свобода". Крайни активисти за кратко са блокирали демонстрантите, има и изпочупени витрини, много магазини по пътя на шествието са затворени. Около 90 демонстрации из цялата страна са обявени.
Още по темата
 
Сред протестиращите могат да се видят синдикалисти и "жълти жилетки". Социалното недоволство от кризата се смесва с протестите срещу полицейското насилие и най-вече оспорвания проектозакон за глобалната сигурност, смятан за ограничение на свободата на словото. Повод за протестите миналата седмица стана насилието на полицаи над чернокож музикален продуцент.
 
В интервю по интернет медията "Брут" френският президент Еманюел Макрон призна, че е имало прояви на дискриминация в полицията и обеща изграждане на специална платформа за борба с тях.
 
Френското правителство допусна пренаписването на оспорвания член 24 на закона за глобалната сигурност. Обстановката в страната обаче остава напрегната.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase