Германия видимо заема по-мека позиция спрямо Турция от всички останали в Европа. Причините за това са две.

Първата е, че през последните десетилетия икономическата връзка между Турция и Германия е много засилена. Ситуацията с бежанците е втората причина. В момента Германия не иска конфликт с Турция точно заради това. Това каза Петър Щурм, политолог от Европейски университетски институт, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента изграждането на "Северен поток" 2 се обвързва с темата за отравянето на Алексей Навални. На поредното действие от страна на Русия, неотговарящо на международни стандарти за добро поведение, този път отзвукът от Германия бе силен".
 
Щурм уточни още, че разширяването на "Северен поток" 2 до голяма степен ще зависи от действията по външната политика на Русия, включително действията спрямо Беларус.
 
Петър Щурм сподели какъв според него е списъкът с приоритети на германския канцлер Ангела Меркел. По думите му той започва със здравния аспект относно справянето с пандемията. На второ място, според него е икономическия аспект на произтеклата от това криза. Като малка подточка Щурм посочи необходимостта германците да преодолеят конспиративните течения в страната.
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase