Снимка: архив, БГНЕС

Бъдещето на Brexit със сделка е под въпрос, след като британският парламент прие на второ четене законопроект за вътрешния си пазар.

С 340 гласа "за" и 263 "против" в Уестминстър подкрепиха предложение на правителството, което противоречи на част от договорено с ЕС, предаде БНТ.

Целта на депутатите в Лондон е да гарантират, че четирите държави в Обединеното кралство ще продължат да спазват общи правила за търговия помежду си и след напускането на Общността.

Още по темата

Това обаче означава, че клаузата, договорена по сделката за развода с Брюксел, а именно Северна Ирландия да няма физическа граница с Република Ирландия, с което да се запази свободната търговия, може и да не бъде факт.

Самото британското правителство признава, че с приемането на законопроекта могат да бъдат нарушени част от задълженията, поети при сключването на сделката с Брюксел за излизане от Европейския съюз.

Ако проектозаконът мине успешно през същите фази и в Камарата на лордовете, той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.

До края на годината Великобритания и ЕС трябва да постигнат споразумение за бъдещите си търговски отношения. В противен случай Островът ще излезе от преходния период по развода без сделка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase