Снимка: БГНЕС

 

Австрия ще остане под карантина до 1 май, но облекчаването на мерките започна от 14.04. Вече са отворени магазините с площ до 400 м., както и тези за строителни материали и за дом и градинарство. Задължителното носене на маски обаче си остава. 

Йордан Гергов, който живее във Виена, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR мерките в страната и тяхното облекчаване. Той каза, че австрийците са доволни от навременната реакция на канцлера Себастиан Курц за овладяване на пандемията от коронавирус.
 
В страната заразените са повече от 14 000, а смъртните случаи надвишават 400. 
 
"Жителите на Австрия са разбрани хора. Не е имало негодувания, само от страна на опозицията се чуваха гласове по-рано да бъдат отворени и училищата, но засега това ще се случи най-рано след 15 май", каза Гергов.
 
Той каза, че парковете са отворени за посещение, но с условие да се носят маски и да се спазва дистанция от 1 метър. Хората, които са от едно домакинство, могат да бъдат заедно на едно място. 
 
"Отворено е, но опитът показа вчера - в първия ден, в който парковете бяха изцяло отворени, че бяха празни и нямаше хора, които да се разхождат", коментира сънародникът ни. 
 
"Причината Австрия да разцъфва все повече е политиката на Себастиан Курц. Това е един млад мъж с много напредничави идеи в политиката. Получава изключително голямо одобрение. Държавата се изхранва основно от туризъм, особено в този регион, от който тръгна пандемията - Тирол", добави още Гергов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase