Снимка: архив, БГНЕС

До днес в ЕС са установени 3400 случая на заразени с новия коронавирус, съобщи представител на Европейската комисия при изслушване пред комисията по здравни въпроси на Европейския парламент.

Той отбеляза, че на 13 февруари, когато бе първото извънредно заседание на европейските здравни министри заради разпространението на вируса, е имало данни за едва 44 заразени.

Още по темата

Според данните на ЕК най-засегната сред европейските държави засега е Италия, а сред най-пострадалите от разпространението на заразата по света са Китай, Южна Корея и Иран.

Общо 70 страни по света са засегнати в различна степен, сочи оценката на ЕК.

Комисията преценява заплахата за държавите от ЕС като "умерена до висока" и настоява предприеманите мерки срещу вируса да бъдат съразмерни и научнообосновани.

ЕК предлага да се помисли за законови рамки при въвеждането на карантина.

Представителят на комисията отбеляза, че засега Световната здравна организация не препоръчва ограничения в пътуванията и търговията.

Междувременно швейцарските власти съобщиха за първи смъртен случай в страната на заразен с новия коронавирус, предаде БТА. Става дума за 74-годишна жена, починала в кантон Во, Западна Швейцария. Тя е имала и хронично заболяване.

В Германия броят на заразените с новия коронавирус е нараснал през последните 24 часа със 109 до общо 349.

В Русия беше регистриран нов случай на зараза с новия коронавирус. Става дума за гражданин на Италия, дошъл в страната на 29 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase