Снимка: архив, БТА

Цената на живота и притокът на мигранти са двете най-сериозни грижи на българина. Това става ясно от публикувано днес изследване на Европейската комисия, направено във всички държави членки.

Запитани за най-належащите проблеми в България, 46% от анкетираните посочват покачващите се цени и издръжката на живота, всеки трети е загрижен от състоянието на здравеопазването, а 27% от състоянието на икономиката. 72% от анкетираните българи смятат, че икономическата ситуация у нас е много тежка и само 20 на сто са доволни.

В същото време почти половината от българите са доволни от условията, при които работят (48%) и финансовата ситуация на семействата им ги устройва (46%). 64% от анкетираните не намират да има подобрение или вложение в положението им, а 48% и в хала на държавата. 23 на сто обаче виждат, че България върви напред, а 19% напредват и в лично качество.

В европейски план българите се вълнуват най-вече от миграцията (46%) и от тероризма (36%), 15% изтъкват икономическата ситуация в ЕС, а 13 на сто инфлацията и растящите цени.

За разлика от останалите европейски граждани, които поставят след миграцията климатичните проблеми, само 10 на сто от българите смятат темата за важна.

Традиционно българите имат по-голямо доверие в европейските институции, отколкото в българските. 55 на сто от анкетираните вярват на Брюксел и само 25% на българското правителство и 17 на сто имат доверие в българския парламент.

59% са положително настроение към ЕС, а евроскептиците в България са около 11 на сто от анкетираните. От предимствата на еврочленството българите ценят най-високо свободното пътуване (87%), следвано от възможността за обща отбрана (70%) и общата външна политика (64%). Европейската валута - еврото има най-малко поддръжници сред българите - само 40 на сто я смятат за важна, а 45% са против. Повече от половината българи (54%) биха подкрепили ново разширяване на ЕС.

12 години след влизането на България в ЕС 55% от българите се смятат за европейски граждани, а 46% не се чувстват такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase