Снимка: Reuters

Около 1,75 милиона баварски избиратели, което е исторически рекорд, са подписали петицията "Спаси пчелите". Това би могло да прерасне в референдум и да има важни последици за земеделието и промишлеността, информира Франс прес.

Още по темата

Текстът на петицията, който бе представен от малката Екологична демократична партия, предвижда 20 процента от обработваемите земи да спазват биологичните норми през 2025 година, преди да се достигне до 30 процента през 2030 година, пише БТА.

Десет процента от зелените пространства в Бавария би трябвало също така да бъдат превърнати в цъфтящи ливади, а реките и потоците - да бъдат по-добре защитени от пестициди и торове.

Броят на хората, които са решили да подпишат петицията в кметствата на Бавария, според избирателната служба в провинцията, е надминал значително изискуемия 1 милион души, за да се организира референдум до 6 месеца. Такива са изискванията на системата за пряка демокрация, която е в сила в Бавария.

Земеделските организации обаче започнаха кампания срещу тази петиция и предупредиха за потенциалните финансови разходи за земеделието, ако тя бъде приложена.

Петицията поставя в неудобно положение и баварското правителство, което е управлявано от Християнсоциалния съюз, партия, близка до Христяндемократическия съюз на канцлера на Германия Ангела Меркел, като фермерите са сред традиционния му електорат.

С този бъдещ референдум Бавария би могла "да се превърне в пионер в Европа в областта на защитата на околната среда", посочва в. "Зюддойче цайтунг".

Като една от главните причини на изчезването на насекомите учените сочат смущаващи промени на местообитанието им и прибягването до синтетични пестициди, които са в основата на интензификацията на земеделието в света през последните 60 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase