Снимка: архив, Reuters

България изпадна до последното 28 място в ЕС по използване на интернет, съобщи европейската статистическа агенция Евростат днес.

През последните 3 месеца едва 65 на сто от българите са влизали в световната мрежа срещу 85% средно за ЕС.

Евростат съобщава, че употребата на интернет сред активното население на Съюза на възраст между 16 и 74 г., нараства стремително през последните години, като през 2007 г. от него са се ползвали 57% от европейците, през 2012 г. - всеки трети, а сега само 15 на сто са изключени от мрежата.

Българите се отличават от европейския модел и по начина, по който използват възможностите на интернет. За разлика от средния европеец, който намира предимства в мрежата, за да води кореспонденция, българинът предпочита други методи за комуникация. При 73% от европейците, използващи електронната поща, за да получават и изпращат имейли, само 40 на сто от българите го правят. В Дания 94% от писмата се разменят чрез електронна поща.

Слушането на музика онлайн е също сред интернет услугите, които не са популярни сред българите. Само един от трима потребители на интернет в България слуша музика, докато в ЕС това е навик на половината потребители.
Търсенето на здравна информация е най-слабо развито в България. То се практикува от един от четирима българи, докато в ЕС такива справки правят половината европейци, а в Холандия - две трети от населението.

Изненадващо малко българи играят електронни игри - само 14 на сто от потребителите на интернет, докато средното за ЕС е 30%, а в Холандия - 44 на сто.

Най-слабо обаче у нас е разпространено интернет банкирането. Докато 54% от европейците се възползват от електронните услуги на банките, у нас те се практикуват едва от 7 на сто от потребителите на интернет. В другия край на класацията са Холандия, Дания и Финландия, където 89 на сто от банковите операции с клиенти се осъществяват електронно.

Статистическата агенция на ЕС отчита, че най-популярните дейности, за които европейските граждани използват интернет, са електронната поща (73%), информиране за стоки и услуги (70%), видео стрийминг (57%), социални мрежи (56%), банкиране (54%), търсене на здравна информация (52%), слушане на музика (48%).

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението, а във Финландия - две трети от хората получават телевизионния сигнал през интернет. Почти един от петима европейци си записва час за лекар или зъболекар през уеб страниците им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase