Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единственият шанс на Македония за икономическо развитие е само в ЕС и като член на евроатлантическия съюз. Това обави в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria Андрея Стойковски високопоставен представител на преговорния екип на Република Македония за преговорите за членство на страната в ЕС.

По време на европредседателството на България стана ясно, че преговорите за приемането на Македония в ЕС ще започнат през идната година, като в момента двете технически комисии работят по подготовката на оценката на страната, заяви още Стойковски.

"Македония няма шанс да бъде Швейцария на Балканите, тази илюзия трябва да си я избием от главите, тя има шанс за икономическо развитие само в ЕС и като член на евроатлантическия съюз. Преди две години положението на Македония беше различно, но през тази година ЕК промени оценката си за страната като бъдеща членка на ЕС и започна процесът по оценка на държавата", коментира високопоставеният представител.

По думите му началото на скрининг процеса е изключително добра новина и посочи, че през миналата година България и Македония подписаха договор за добросъседство и това е била първата стъпка, която е дала живот на целия този процес на европейското интегриране на Македония.

За референдума Стойковски каза, че той трябва да се приема като процес на консултация с македонските граждани, които в своята голяма част излязоха да гласуват и казаха "да" на европейската интеграция на страната, а тези, които не участваха в него, не участват и в консултативния процес.

ВМРО ДПМНЕ нанася с поведението си щети на държавата, смята Стойковски, но е убеден, че Македония ще намери мястото си още сега, в тази година. Той не иска да влиза в черни сценарии за страната.

Още външнополитически новини можете да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase