Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов. Снимка: Reuters

България е истинска история за успеха, която може да бъде пример за държавите от Балканите, заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на приоритетите на нашата страна като председател на Съвета на ЕС.

Срещата в София е важна стъпка за Западните Балкани, посочи Юнкер и допълни, че присъединяването към ЕС не пада от небето, за него трябва да се работи.

България доказа, че може да гради мостове и да помага за постигането на европейски решения, каза председателят на ЕК и посочи, че страната ни е постигнала много, особено в областта на икономиката и ще може в обозримо бъдеще да се присъедини към чакалнята на еврозоната и към самата еврозона.

Юнкер е уверен, че българското председателство ще свърши чудесна работа.

Една от най-приятните страни на българското председателство е, че ще виждам Бойко Борисов по-често, каза шефът на ЕК.

Още по темата

Запознах се с отличната подготовка на българското председателство, посочи Юнкер.

По думите му на първо място трябва да завърши работата по големите теми - миграция, цифрова икономика и сигурност. Ще трябва да решим къде да харчим повече, къде по-малко и къде – по-различно, каза Юнкер.

Той призова премиера Борисов и полското правителство да работят конструктивно, с откритост, за постигането на компромис по въпросите на върховенството на закона в Полша. Ролята на председателството е да постига компромис, но и да проявява твърдост, поясни председателят на ЕК.

По въпроса за напускането на Великобритания той коментира, че няма да има печеливши, а губим всички. Мисля, че напускането е катастрофа, поражение. Вината тежи на плещите на мнозина. Искаме британците да останат и ако те пожелаят това, трябва да имат възможността. Дори да напуснат, има текст в договора за ЕС, по който да се върнат и бих улеснил това. Не бих искал никого да притискам, заяви Юнкер.

Премиерът Борисов е чудесен европейски демократ, убеден, със силата да убеждава, опитен. Вярвам, че под негово ръководство председателството ще бъде успешно, завърши Юнкер, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase