Снимка: архив Reuters

Близо една трета от германците подкрепят идеята на председателя на Социалдемократическата си партия Мартин Шулц за създаване на Съединени европейски щати, но според публикувано на 28 август социологическо проучване този показател варира силно в континента, предава Politico.

Още по темата

Шулц, който е бивш председател на Европейския парламент, предложи по-рано този месец да се изготви споразумение, което да превърне ЕС в Съединени европейски щати до 2025 г., припомня "Фокус".

Според проучване на „ЮГов“, проведено преди Коледа 30% от германските респонденти споделят подобна идея, правейки така страната си най-подкрепяща плана на Шулц сред седемте, където е проведена анкетата. Френските участници са също сравнително подкрепящи идеята – 28% са за нея.

Великобритания е най-малко подкрепящата предложението държава- едва 10% от британските респонденти биха се съгласили за СЕЩ. Скандинавските респонденти от Дания, Швеция, Финландия и Норвегия са по същия начин неентусиазирани – с между 12 и 13% подкрепа за идеята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase