Снимка: архив, Reuters

България ще получи право само да проверява информация във Визовата информационна система (ВИС) на Шенген, след като Съветът на ЕС одобри допускането й до нея в следващите месеци.

Вчера Европейският парламент не възрази срещу предоставянето на пасивен достъп на София и Букурещ до системата. Вотът обаче няма нищо общо с евентуално бъдещо членство на двете страни в Шенген, показа справка за приетия в Страсбург документ.
Промяната е свързана с решението на ЕС да проверява всички европейски и неевропейски граждани, които влизат или напускат общото безвизово пространство. Разрешението ще действа само докато тези проверки се правят в ЕС.

Властите в двете страни ще могат само да четат данните, без да могат да внасят собствена информация, да редактират или трият наличните данни. Целта на допуска е да помогне на българските и румънски власти при проверката на кандидати за получаване на европейски визи, които подават документи в двете страни. Освен това те ще могат да правят справки, въз основа на които да анулират, отнемат, удължават или съкращават валидността на визите, издадени по силата на българското (румънското) национално законодателство.

Според Европейската комисия това ще позволи да се опростят проверките на граничните пунктове у нас, тъй като служителите ще могат директно, без да правят запитване, да установяват дали дадено лице отговаря на условията за влизане и престой на територията на двете държави.

Въпреки че ще могат да четат, българските и румънски власти няма да имат право да издават шенгенски визи, а само национални. Запазва се и положението, при което България признава шенгенските визи като редовен документ за влизане и престой до 180 дни на нейна територия на лица, които са получили такъв документ от държава, която е член на Шенгенската зона.

В същото време проверките по вътрешните шенгенски граници за притежатели на визи, издадени в България и Румъния, остават, уточни източникът. Ще се запазят и инспекциите на документите на българските и румънски граждани по общите вътрешноевропейски граници, включително с Гърция и Румъния.

Решението за предоставяне на достъп до базата данни на Визовата информационна система на ЕС става възможно след направени тестове за управление на големи бази данни от Европейската агенция за оперативен мениджмънт на големи ИТ бази данни в областта на сигурността. То не е свързано с покритите през 2011 г. критерии за членство в Шенген, обясни източник от Европейския парламент.

Предстои Съветът на ЕС да приеме окончателно решението и да определи дата, от която решението за достъпа до ВИС може да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase