Снимка: архив Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира като неубедителен дебюта на новоизбрания президент Емануел Макрон на европейска сцена.

Двамата се счепкаха задочно преди началото на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел за това как ЕС да се справи с миграцията.

Орбан, който е известен противник на квотното разпределение на мигрантите от граничните държави към вътрешността на ЕС, беше подразнен от изявлението на френския президент, че ЕС не е супермаркет, от който всеки да си пазарува каквото му трябва.

Още по темата

"ЕС не е просто идея, той е проект, който трябва да се отстоява", заяви Макрон, за когото това е първо участие в среща на европейския връх.

Повечето лидери посочиха запознаването с френския президент и неговите възгледи за Европа като един от важните моменти от срещата.

Орбан обаче заяви, че "ритането по Централноевропейските държави, не е най-добрият начин за изразяване на приятелство" и  че първото представяне на Макрон в Брюксел "не е убедително".

Европа продължава да е разделена какво да се прави с мигрантите и вероятно няма да успее да изпълни договорените квоти за преразпределянето на бежанците от Гърция и Италия преди септември, когато изтича действието на регламента за квотите.

 Страните членки от ЕС се договориха да вземат солидарно 160 000 бежанци от двете гранични държави, в които има най-много пристигнали мигранти, но досега са прехвърлени само 20 869 души . В Гърция има 20 000 души с готови документи за разселване във вътрешността на ЕС, но няма достатъчно държави, които да са заявили, че искат да ги приемат.

Европейската комисия обяви преди 10 дни, че започва наказателни процедури срещу Унгария и Полша, които не са взели нито един човек и срещу Чехия, която не е искала бежанци през последната година.

"Натъжава ме, че ЕС е разделен за справянето с миграцията вътре в Съюза", коментира върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини. Тя добави, че що се отнася до работата извън ЕС този проблем не съществува и усилията на ЕС вече дават резултати.

В Нигер, където през 2016 г. са преминали 70 000 имигранти на път за Европа, тази година цифрата е спаднала до 5000. В Либия пък ЕС работи с Международната организация за миграцията за доброволно връщане на имигранти по родните им места. От началото на годината над 4500 души са се прибрали у дома, срещу 2500 за цялата минала година, посочи Могерини.

"Този процес ще е дълъг и ще иска много инвестиции от страните членки", предупреди топ дипломатът на Европа преди  началото на европейската среща на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase