Снимка: архив, Reuters

Министърът по европейските въпроси на Румъния Ана Бирчал заплаши страната ѝ да блокира преговорите за Brexit, докато Великобритания не се съгласи да гарантира правата на нейните граждани на Острова. Това стана пряко в ефир по радио Би Би Си 4, предаде БНР.

Ана Бирчал заяви в популярното предаване "Днес", че правата на румънците във Великобритания, както и уреждането на финансовата сметка с ЕС, са най-големите пречки пред Brexit.

Нейното предупреждение означава, че 220-те хиляди румънци, които легално пребивават във Великобритания според статистиката, трябва да получат пълни права като британски граждани.

"За Румъния е много важно да защити правата и интересите на румънските граждани, които в момента са във Великобритания. Не става дума за една или две години. Ние говорим за живота на хората, за тяхното бъдеще, техните надежди и това трябва да бъде решено от самото начало. На реципрочен принцип, разбира се", каза Бирчал.

Очаква се Румъния да има ключова роля в предстоящите преговори за Brexit, още повече, че страната ще бъде председател на организацията в периода януари-юни 2019 година, когато се очаква Brexit да бъде приключен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase