Снимка: БТА

Няколкостотин афиша на антиевропейска кампания в Будапеща, бяха подправени от противници на унгарското правителство, така че вместо "Да спрем Брюксел" на тях да пише "Да спрем Орбан" и "Да спрем Москва", предаде Франс прес.

"Писна ни от лъжи! Поради тази причина ние внесохме корекции в афишите с помощта на няколкостотин наши активисти в четиринадесет града в страната", се казва в изявление, качено в интернет сайта на новата унгарска партия "Моментум". В него се казва, че афишите са били коригирани с помощта на оранжеви лепенки, на които е пишело "Москва" и "Орбан" и които са били залепени върху думата "Брюксел".

Според Мария Геренчер, отговаряща за връзките с медиите, на партия "Моментум", стотици афиши са били коригирани по този начин от активистите. В страната от началото на месеца бяха разлепени хиляди афиши в рамките на кампанията "Да спрем Брюксел".

Антиевропейската кампания, подета от Виктор Орбан, освен чрез плакати, се осъществява и чрез въпросници, в които унгарците трябва да дадат мнението си за политиките на Брюксел, които, според унгарското правителство, застрашават суверенитета на страната, пише БТА.

Правителството на Виктор Орбан мобилизира хората срещу ЕС с пари на данъкоплатците, докато продава националната ни независимост на Русия на Путин", се казва в изявлението на "Моментум", опозиционното движение, което спечели слава, като постигна оттегляне на кандидатурата на Будапеща за домакин на Олимпийските игри през 2024 г.

След този успех в края на февруари движението се превърна в политическа партия, която има намерение да участва в парламентарните избори, насрочени за догодина. Членовете на "Моментум" участват редовно в протести срещу политиката на Орбан и критикуват правителството, че атакува неправителствените организации и реномирания Централноевропейски университет, финансиран от американския милиардер Джордж Сорос.

"Въпреки че руските танкове напуснаха страната, руснаците се промъкват отново тук чрез газопроводи, чрез фалшиви новини в техните интернет сайтове и чрез елита на политическата класа", предупреждава "Моментум".
Нов протест срещу политиката на Орбан е насрочен в Будапеща за утре. Миналата неделя в столицата се състоя най-големият протест срещу правителството, откакто Орбан бе преизбран за премиер през 2014 г. В него участваха между 60 000 и 80 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase