Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обяви днес, че няма да бърза с отговора на "Газпром", който се очаква тези дни да предложи нови условия за доставката на газ, за да избегне съдебно преследване от Европа.

Брюксел започна разследване срещу руската държавна компания по сигнал на 8 източно- и централноевропейски страни, включително България, които се оплакаха, че купуват синьо гориво от Русия на по-високи цени, от тези които плащат западните членки на ЕС.

"По време на празниците нямаме навика да работим", коментира комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер в отговор на въпрос дали ЕК ще побърза да сключи споразумение още през празниците. Вестагер потвърди, че в Брюксел се очакват новите предложения на "Газпром", които бяха договорени миналия месец. Те се отнасят до отпадане на териториалните ограничения за доставките и до цените.

"Това, което гледаме от самото начало е дали газът тече свободно и дали се продава по пазарни цени", обясни Вестагер.

След като получат предложенията Европейската комисия ще подложат на пазарен тест ангажиментите на "Газпром", за да видят дали те ще дадат на практика резултатът, който се обещава. Ако това не се окаже факт, и руският доставчик отказва да ги корегира, Еврокомисията ще наложи глоба на "Газпром" за нарушаване на европейските правила за функциониране на общия пазар.

Комисията започна разследването срещу "Газпром" през април 2015 г с подозрение, че някои от търговските й практики представляват злоупотреба с господстващото положение на компания на източноевропейските пазари на газ. Според Брюксел, "Газпром" налага ограничения на клиентите си да препродават закупения газ през граница, което води до поскъпване на синьото гориво за тези страни и за крайните потребители., което не позволява на страните да ги споделят и препродават помежду си.

В България, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и трите Прибалтийски държави руската компания продавачите на едро могат продават газта само на собствената си територия и то само на определени потребители.

В Българияи в Полша "Газпром" се е възползвал от доминиращите си позиции на пазара, за да изисква инвестиции в проект за газопровод, смята Еврокомисията.

Миналият месец Вестагер се срещна с шефа на "Газпром" Алексей Миллер в Брюксел и двамата се разбраха, че руската компания ще направи предложение, което да удоволетвори претенциите на Еврокомисията и така разследването срещу газовата компания да бъде прекратено.

Еврокомисията отрича отспъпките, направени за "Газпром" през ноември за количествата на доставките по продължението на "Северен поток" - ОПАЛ да са част от сделката за промяната на условията за търгуванто на синьото гориво в държавите от Централна и Източна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase