Снимка: архив, Reuters

Германия отбелязва днес 26-ата годишнина от обединението - Деня на германското единство, който е национален празник и почивен ден, предаде ТАСС.

На 3 октомври 1990 г. пет провинции от бившата Германска демократична република (ГДР) - Бранденбург, Мекленбург - Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, влязоха в състава на Федерална република Германия.

Основните тържества са организирани тази година в Дрезден, административен център на Саксония. В тях ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук и други високопоставени лица.

Празненствата, свързани с празника, започнаха в Дрезден още в събота. В града са организирани концерти, а довечера се очаква и грандиозно лазерно шоу. Според прогнози тридневните празненства ще бъдат посетени общо от около 750 000 души.

За сигурността в Дрезден днес бдят близо 2600 служители на реда, включително елитни полицейски сили. Мерките бяха засилени след двете експлозии, разтърсили града миналата седмица, през нощта срещу вторник - край международния конгресен център и близо до една от местните джамии. Според полицията сред основните мотиви на извършителите е омраза към мюсюлманите. Макет на взривно устройство бе открит в четвъртък и недалеч от мост в Дрезден.

С бетонни блокове са преградени подстъпите към местата, където са организирани проявите. Целта е да не се допуснат нападения като атентата в Ница, където през юли ислямист се вряза в множеството с камион. Редица германски организации - включително левичарски и крайнодесни, планират за днес акции в Дрезден, посочва ТАСС.

В рамките на празненствата в Германия е организиран и т. нар. Ден на откритата джамия. Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите. Акцията протича под мотото "Миграцията като предизвикателство и шанс". Властите приканиха германците да използват Деня на откритата джамия за преодоляване на ислямофобията. Предвиждат се дискусии и кръгли маси, най-вече за интеграцията на бежанците в германското общество.

Двайсет и шест години след обединяването въпреки всички усилия на федералното правителство стандартът на хората от източните германски региони все още изостава от този в западните провинции. Според експерти германският изток едва ли ще може да настигне запада и в обозримо бъдеще, отбелязва ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase