Кристалина Георгиева. Снимка: БТА

Кристалина Георгиева излезе в неплатен отпуск от Европейската комисия, за да се отдаде на кампанията си за генерален секретар на ООН, след като правителството на Бойко Борисов реши да я номинира за надпреварата тази сутрин.

Отпускът е задължителен за членовете на Европейската комисия, които се явяват на всякакъв вид избори, като етичният кодекс ги задължава да се отстранят от непосредствената си работа за целия срок на кампанията.

Още по темата

Говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви днес, че той е решил да предаде правомощията на Георгиева на Гюнтер Йотингер. Германският еврокомисар в момента отговаря за цифровото общество и ще поеме както работата на Георгиева по европейския бюджет, така и функциите й като отговорник за човешките ресурси на Европейската комисия. Досега българката държеше 10 генерални дирекции на Комисията с двата си ресора.

Докато Кристалина Георгиева е в отпуск, България няма да има представител в Европейската комисия.

Според говорителя на Юнкер Георгиева ще отсъства през целия октомври.  Тя е обещала да държи разделно кампанията си от качеството си на вицепрезидент на Европейската комисия.

Очаква се именно тогава да започнат преговорите по бюджета на ЕС за 2017 г.и да се развихрят тези по предложените от Еврокомисията промени в европейското финансиране до 2020 г., включително съдбата на европейските фондове за земеделие и за догонване. Георгиева предложи 10% от парите, определени по фондовете за отделните държави, да не могат да се харчат, а да бъдат оставени като резерв, в случай, че ЕС трябва да праща извънредни помощи за държави извън Европа, включително за удържане на наплива от икономически имигранти и за бежанците.

ООН трябва да си избере нов ръководител до края на годината, тъй като мандатът на Бан Ки Мун изтича на 31 декември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase